Χρήσιμες οδηγίες πριν την αιμοληψία

Check up

 • Η αιμοληψία είναι προτιμότερο να γίνεται τις πρωινές ώρες και μετά από νηστεία 12 ωρών, ιδίως εάν πρόκειται για ένα απλό check up. Από το προηγούμενο 24ωρο συνιστάται η αποφυγή γαλακτοκομικών και άλλων λιπαρών τροφών.
 • Το πρωί της αιμοληψίας (ιδιαίτερα για τη μέτρηση σακχάρου και λιπιδίων) επιτρέπεται μόνο η λήψη νερού ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Καμπύλη Σακχάρου

 • Για την εξέταση της καμπύλης σακχάρου είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο ιατρείο για όση ώρα διαρκεί η εξέταση. Εκτελούνται διαδοχικές αιμοληψίες για τη μέτρηση του σακχάρου (κάθε 30 λεπτά) και διαρκεί από 1-3 ώρες.

Γενική Ούρων

 • Για την εξέταση των ούρων (γενική ούρων ή καλλιέργεια) είναι προτιμότερα τα πρώτα πρωινά ούρα μετά από σχολαστικό καθαρισμό των έξω γεννητικών οργάνων και η συλλογή τους σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Τα ούρα μαζεύονται στο μέσο της ούρησης, χωρίς να διακόπτεται η ροή τους. Ειδικά για την καλλιέργεια, η συλλογή των ούρων πρέπει να γίνει πριν τη λήψη αντιβιοτικού.
 • Για τη συλλογή ούρων σε βρέφη, μετά τον καθαρισμό των έξω γεννητικών οργάνων με ειδικό υγρό σαπούνι, ακολουθεί σκούπισμα της περιοχής με αποστειρωμένη γάζα και στη συνέχεια επικολλάται το ειδικό σακουλάκι. Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος στα αγόρια, γίνεται αποκάλυψη της βαλάνου, εφόσον είναι δυνατό. Αλλαγή στο σακουλάκι γίνεται κάθε 30-45 λεπτά και επαναλαμβάνεται όλη η διαδικασία από την αρχή. Σε περίπτωση που δεν είναι άμεση η μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

Συλλογή ούρων 24ώρου

 • Πετάμε τα ούρα της πρώτης πρωινής ούρησης και αναγράφουμε την ακριβή ώρα, μαζεύουμε όλη την ποσότητα των ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας καθώς και της πρώτης πρωινής ούρησης την επομένη η οποία θα είναι στην ίδια ακριβώς ώρα που ξεκινήσαμε την προηγούμενη ημέρα. Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Σε συγκεκριμένες εξετάσεις όπως το ασβέστιο, οι κατεχολαμίνες και η αλδοστερόνη ούρων 24ωρου θα πρέπει ο ασθενής να επικοινωνεί με το εργαστήριο για περαιτέρω οδηγίες.

Ορμονολογικός Έλεγχος

 • Θυρεοειδικές Ορμόνες. Σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή, συνιστάται η λήψη του φαρμάκου μετά την αιμοληψία ή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
 • Για την εξέταση της προλακτίνης, απαραίτητη είναι η  αποφυγή stress ενώ τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση, αντιόξινα, αγχολυτικά, αντισυλληπτικά, κ.α.) θα πρέπει να αναφέρεται. Οι παραπάνω εξετάσεις είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται τη 2η-6η ημέρα του κύκλου. σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
 • Για την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (ορμόνη εγκυμοσύνης), καταλληλότερη ημέρα πραγματοποίησης της ανάλυσης είναι από την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και μετά. Εάν η εξέταση πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υπάρχει μικρή περίπτωση να μην ανιχνευτεί μία αρχόμενη εγκυμοσύνη. Μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η β-HCG συνήθως πιστοποιεί ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης, 14 ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά.
 • Η αιμοληψία για την μέτρηση της κορτιζόλης του αίματος συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (7:30 – 8:30π.μ.) και είναι επιθυμητή η πρωινή νηστεία.
 • Για τους καρκινικούς δείκτες. Θα πρέπει να σημειωθεί εάν ο ασθενής είναι χρόνιος καπνιστής, διότι οι τιμές των δεικτών τείνουν να αυξάνουν σε καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 • Η εξέταση της ινσουλίνης και C-πεπτιδίου, πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία.

Επίπεδα Φαρμάκων

 • Για τα επίπεδα φαρμάκων, ο ασθενής προσέρχεται τις πρωινές ώρες για αιμοληψία, αφού έχει παραλείψει την αγωγή, την οποία και λαμβάνει μετά την αιμοληψία.